Generalități. Până în prezent Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică rămâne a fi unica facultate în republică, care pregăteşte specialişti-chimişti de înaltă calificare. La facultate se realizează multiple cercetări ştiinţifice în domeniul chimiei, inclusiv şi cele ce ţin de direcţiile strategice: biomedicina, farmaceutica, menţinerea şi fortificarea sănătăţii.

În cadrul domeniului general de studii 050 Ştiinţe chimice, domeniul de formare profesională 0500 Chimie se încadrează specialitatea 0500.2 Chimie biofarmaceutică. Planul de învăţământ preconizat pentru această specialitate, totalizat în 180 credite, repartizate pe 3 ani de studii, cuprinde cursuri fundamentale obligatorii, opţionale, modulare şi de specialitate. Cursurile obligatorii vizează pregătirea viitorilor specialiști în diverse domenii ale chimiei, contribuind la pregătirea de bază pentru aprofundarea în domeniul de formare profesională, efectuarea tezei de licenţă, precum şi pentru alegerea şi realizarea specializării la ciclul II. Cursurile opţionale permit extinderea formării profesionale conformate cu interesele viitorilor specialişti în domeniu. Un aport deosebit în pregătirea specialiştilor de înaltă calificare în chimia biofarmaceutică îl au cursurile de specialitate: Biochimia, Chimia produşilor naturali, Chimie bioorganică şi medicală, Sisteme coloidale în procese biologice, Transformările medicamentelor în organismul uman, Toxicologia etc. Fiecare curs este însoţit de pregătire în domeniul practic prin lucrări de laborator corespunzătoare. Formarea generală, socio-umană şi personală o completează cursurile de limbă străină, matematică, tehnologii informaţionale, filosofie etc.

Misiunea programului constă în formarea specialiştilor în domeniul chimiei biofarmaceutice capabili să efectueze sinteza dirijată și analiza substanțelor biologic active cu proprietăți anticancer, antimicrobiene, antibacteriene și antifungice; să determine compoziția, structura și relația dintre acestea și activitatea biologică a preparatelor medicamentoase; să propună recomandări pentru obținerea preparatelor farmaceutice cu activitate biologică mai înaltă.

Titlul conferit absolvenţilor este Licenţiat în ştiinţe chimice. Absolvenţilor Ciclului I li se acordă Diploma de Licenţă.

Admiterea se realizează în baza concursului diplomelor de bacalaureat, de studii medii de specialitate (colegiu) şi a celor de studii superioare sau de licenţă. Facultatea asigură pregătirea specialiştilor conform prevederilor Procesului de la Bologna cu aplicarea Sistemului de Credite Academice Transferabile, care asigură recunoaşterea documentelor de studii pe plan internaţional şi mobilitatea academică a studenţilor.

Calificarea ciclului I (licenţiat în ştiinţe chimice) este oferită studenţilor absolvenţi, care au realizat integral programul de studii şi au promovat probele de evaluare (inclusiv examenul de licenţă) cel puţin cu nota “5”.

Competenţele obținute la finalizarea programului de formare sunt:

  • utilizarea adecvată a teoriilor, principiilor, metodelor esenţiale legate de domeniul chimiei biofarmaceutice.
  • analiza, evaluarea şi interpretarea datelor din domeniul chimiei bioanorganice, analitice, bioorganice şi a compuşilor naturali, biochimiei, farmacognoziei şi toxicologiei.
  • sinteza, stabilirea compoziţiei şi studiul fizico-chimic al preparatelor medicamentoase, inclusiv controlul calităţii, toxicității lor, utilizând metode, instrumente, utilaj şi tehnologii adecvate.
  • stabilirea corelaţiei dintre proprietăţile biologice/farmacologice și toxicologice ale combinaţiilor chimice şi compoziţia şi structura acestora.
  • colectarea, evaluarea, interpretarea şi aplicarea datelor ştiinţifice pentru a rezolva probleme teoretice şi practice noi din domeniul chimiei biofarmaceutice.

Posibilități de angajare și formare ulterioara. Deţinătorii diplomei de licenţă la specialitatea Chimie biofarmaceutică pot activa în funcţie de chimişti în diverse structuri ale industriei chimice și farmaceutice; specialiști în laboratoare de sinteză şi control al calităţii preparatelor medicamentoase, alimentare și alcoolice; cercetători în diferite centre ştiinţifice. La fel, calificarea oferă posibilitatea de a continua studiile la Ciclul II – Master.

Adresa
Contacte
Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2025 © All Rights Reserved