Obiectivele principale ale programului de masterat Chimia ecologică şi protecţia mediului prevăd studiul detaliat al proceselor ecochimice ce decurg în atmosferă, sol, apele naturale, organismele vii, precum şi a proceselor de tratare a deşeurilor, tehnologiilor de condiţionare a apelor potabile şi tratare a apelor reziduale.

Necesitatea acestui program de este condiţionată de impactul antropogen sporit asupra mediului ambiant, cînd devine actuală nu numai cunoaşterea legităţilor fizico-chimice care urmează ca rezultat al acestui impact, ci şi elaborarea tehnologiilor noi inofensive mediului, care pot contribui la ameliorarea stării acestuia şi minimalizarea acţiunii negative. Întrucît menirea protecţiei mediului, ca domeniu de pregătire a specialiştilor, este de a asigura un anumit nivel de dezvoltare industrială a ţării concomitent cu respectarea condiţiilor de protecţie a mediului ambiant, planul de învăţămînt conţine discipline racordate la solicitările actuale şi de viitor ale ţării. Acestea vor contribui la implicarea specialiştilor din domeniu în rezolvarea problemelor de mediu.

Calificarea ciclului II (master în ştiinţe chimice) este oferită studenţilor absolvenţi, care au realizat integral programul şi au promovat probele de evaluare cel puţin cu nota “5”.

La finalizarea programului de formare absolventul deţine următoarele competenţe:

  • Definirea unui subiect de cercetare din domeniu şi elaborarea unui plan de realizare a obiectivelor propuse.
  • Analiza critică a informaţiei ştiinţifice ce ţine de domeniul chimiei ecologice şi a protecţiei mediului.
  • Interpretarea datelor practice obţinute prin aplicarea conceptelor şi teoriilor moderne cunoscute.
  • Prognozarea schimbărilor în compoziţia chimică a mediului la acţiunea diferitor poluanţi.
  • Aplicarea tehnologiei de tratare în funcţie de tipul deşeurilor şi compoziţia chimică a apelor reziduale.
  • Argumentarea rolului proceselor chimice în dezvoltarea durabilă a mediului.
  • Propunerea şi argumentarea soluţiilor imediate şi de perspectivă pentru ameliorarea stării mediului, cât şi pentru prevenirea oricărei poluări.

Deţinătorii diplomei de master la specialitatea Chimie ecologică şi protecţia mediului sunt solicitaţi pe piaţa muncii, activând în funcţie de cercetători stagiari, colaboratori ştiinţifici, chimişti, laboranţi cercetători în instituţii de cercerări ştiinţifice, tehnologi în standardizare şi metrologie, tehnologi chimişti, chimişti ecologi, experţi în protecţia mediului la diverse întreprinderi şi organizaţii de protecţie a mediului ambiant.

Adresa
Contacte
Toleranță zero corupției

Universitatea de Stat din Moldova 2025 © All Rights Reserved